Skapa en GIF i fyra enkla steg!
Publicerat den 

 
 
 
Jag har fått flera frågor om just GIF-bilder, så därför tänkte jag att jag skulle visa lite enkelt hur man gör en GIF.
 
Själv använder jag mig av Photoshop CS4 men om ni har någon version av Photoshop så funkar det på ungefär samma sätt.
 
Har man inte en Photoshop finns det andra sätt att skapa en GIF. Det finns flera webbsidor där man kan göra det snabbt och enkelt, själv tycker jag dock inte det blir riktigt lika bra och man har inte riktigt lika mycket möjligheter men ja, det är helt okej.
 
En sån sida hittar ni HÄR.
 

Nu här nedan som ni ser kommer bilder och förklaring för att göra en GIF i Photoshop.
1. Öppna en ny bild i Photoshop och visa animeringar.
Ni öppnar en ny bild (det antar jag att ni vet hur man gör. Arkiv - nytt - Ok). Sedan för att få upp den rödmarkerade rutan jag har i nedre bilden så går ni in på: Fönster - Animering. Efter det så ska det se ut ungefär som på första bild nr. 1. (Såklart dock inte med min bild och mina lager osv.)
 
2. Skapa animeringen.
Nu kommer det lite svåra, eller ja, det är inte svårt men det är svårt för mig att förklara. Men jag ska försöka mitt bästa och hoppas ni förstår!
 
Ni ska göra en ny sida i animeringsrutan för varje bild/sekvens ni vill ska visas. (Det gör ni genom att trycka på symbolen som är rödmarkerad.) Om jag vill visa 5 olika bilder blir det fem sidor.
 
Sen måste varje bild/sekvens ni vill ha ligga som ett enskilt lager. (Lagrerna ser ni till höger i bilden.) Så alltså, om ni ska göra en hoppande gubbe som jag så måste varje rörelse/sekvens/bild av gubben ligga som ett enskilt lager. Detta kan ni se på bilden, det står "lager 5", "lager 6, "lager 7" osv.
 
Nu till själva skapandet av animeringen.
Ni börjar med att klicka så att sida 1 i animeringsrutan är markerad, sen går ni till lagrerna och där väljer ni vilka lager ni vill ska synas i första bilden. Ni gör så att ett lager inte syns genom att trycka på ögat bredvid och v.v. såklart.
 
Hänger ni med? Alltså om jag vill på första bilden att gubben ska stå still väljer jag det lagret och gör de andra "osynliga".
 
Sen fortsätter ni med nästa lager och gör likadant. Gör endast det lagret ni vill ska visas härnäst i bildspelet (Gifen) synlig. Så alltså i nästa lager kanske gubben böjer lite på benen innan han ska hoppa.
Sen fortsätter ni såhär tills ni har fått med alla bilder/sekvenser ni vill ha.
 
Såklart kan ni istället för en gubbe använda era egna vanliga bilder. Det enda skillnaden är då till att börja med att ni måste öppna alla bilder och sen dra över dem till samma. Då läggs de som olika lager och ni kan då göra precis efter beskrivningen.
 
OBS! Tänk dock då på att en GIF inte kan vara för stor för att då kommer den inte fungera när ni lägger upp den. Ni kan ändra bildstorleken genom att gå in på: Bild - Bildstorlek..
På min blogg brukar jag använda mig av bredden 700 pixlar.
 
3. Välj tid.
Vi är ännu inte klara med gifen. På bild 3 ser ni där nere där det är rödmarkerat att det står sekunder, där väljer ni hur länge var och en av bilderna ska visas innan den byter till nästa bild.
Som ni ser på bilden har jag till gifen ovan valt 0,2 s, det tyckte jag såg bra ut och var lagom för min bild.
 
4. Förhandsgranska och spara.
Nu är vi äntligen klara, nu ska det bara sparas! Tänk på att ni inte kan spara gifen genom att gå in på "spara/spara som.." Ni ska istället klicka er in på: Arkiv - Spara för webb och enheter..
 
Där får ni upp en sån här ruta:
 
Där brukar jag spara enligt bilden ovan.
 
Då var det klart!
Jag hoppas att jag har förklarat tillräckligt bra och att detta har varit till någon hjälp!

Om det är något som fortfarande är oklart eller inte fungerar så är det bara att kommentera.
Publicerad i:  Bloggdesign, Photoshop             |  KOMMENTERA HÄR

NÄMEN TJA
Publicerat den 

 
 
 
Publicerad i:               |  KOMMENTERA HÄR

En grå päls
Publicerat den 

 
Ja, idag är vi allt bra slappa. Ligger bara och glor på tv.. jag har tittat på lite blandade mysiga serier som bl.a Two and a half men och vänner.
Men nu ska jag nog fixa mina naglar och plugga lite, lite sånt där nödvändigt ni vet. blä
Publicerad i:               |  KOMMENTERA HÄR

2015  Augusti, September,

2014  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, September, Oktober,

2013  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, September, Oktober, November, December

2012  Juni, Augusti, September, Oktober, November, December


Follow


Matbloggstoppen
        Follow on Bloglovin