IBS-ångest
Publicerat den 

Bilden är tagen 23 mars, då hade jag en bra period och kunde äta det mesta.
 
Den här morgonen har verkligen inte börjat bra.. Jag är på så sjukt dåligt humör.
 
Jag är så himla trött på min mage nu, jag vill liksom kunna äta vad som helst utan att behöva få ont i magen och må dåligt. Just nu kan jag typ inte äta någonting.. Det suger. Jag hoppas verkligen det blir bättre snart! Det går ju liksom i perioder, ibland kan jag ha problem med nästan all mat och ibland märks det knappt av och jag kan äta i princip vad som helst. Men nu är det en riktigt dålig period.. Jag antar att det har lite med skolstressen och lite annat att göra. 
 
Min läkare ringde mig i fredags och han berättade att det är IBS jag har och att dem inte tänker fortsätta med någon utredning kring mina magproblem om jag inte får mer "konstiga" symptom.. Att jag får lära mig att leva med det helt enkelt. Det känns ärligt talat förjävligt.. Dem har ju inte ens testat allt än?? Och är det nu IBS jag har så blir jag ju aldrig av med det liksom, det finns inga botemedel, jag kommer isåfall ha såna här problem resten av mitt liv. USCH. Men pappa sa att vi skulle prata med fler läkare och se vad de ger för utlåtande, kanske också träffa någon dietist och se om jag kan få hjälp på så sätt. Så vi får väl se..
 
Jag får specialkost i skolan nu iallafall, skolsyster tyckte att det var en bra idé. Så i skolan slipper jag lök, starka kryddor och laktos. Egentligen borde jag inte äta gluten heller tydligen men vad fan finns det kvar att äta då?
Hemma har vi också börjat med laktosfritt, vi har bytt ut all vanlig mjölk mot laktosfritt vilket känns ganska bra. (Niklas kommer nog inte gilla det dock, sån mjölkfantast som han är haha) Jag hoppas bara att det gör någon skillnad.
 
Men det som jag tycker är allra värst med allt det här är att jag känner mig så jobbig när jag kommer hem till folk eller när jag är hemma hos Niklas. Jag äter ju inte stark mat, ingen lök och försöker ju undvika laktos och gluten så mycket som möjligt och det känns så dumt att dem ska behöva göra speciell mat just till mig och anpassa maten för mig.. Visst, att vi köper laktosfritt hemma är väl inga konstigheter men att dem ska behöva göra det bara för att jag kommer dit känns så dumt på något sätt. Niklas tycker jag är löjlig men förstår ni hur jag tänker? Jag vill inte vara till något besvär helt enkelt. Men missförstå mig inte, självklart uppskattar jag det jättemycket!!
 
 
Finns det några mer därute som IBS eller liknande besvär? Har ni några tips?
Jag tar tacksamt emot all hjälp jag kan få.
Publicerad i:  Mat, Vardag, träning&kost             |  KOMMENTERA HÄR

Liknande inlägg

Johanna - Träning, Hälsa & Vardag
2014-05-18 @ 15:02:42  · URL: http://johannamariakallgren.blogg.se

Oboy vad jag känner igen mig.. Dock har jag inte kollat upp min mage "på riktigt" någon gång men jag har gjort tester och provat utesluta både laktos och gluten. Men det är precis som du säger - ibland kan jag äta allt utan problem och ibland funkar ingenting och magen blir som en ballong och det är rent ut sagt kaos... Man blir trött och ledsen och känner sig så jäkla nere under dessa perioder, som dessutom kan vara rätt länge. Jag känner liksom inte ens att det är värt att kolla upp eftersom mina symtom är rätt så väldigt lika IBS. Så jag antar att man får försöka göra varje dag så bra som möjligt ändå :(

Svar: Åh :( Ja, äntligen någon som förstår mig!!Tyvärr är det ju så.. Det finns inte så mycket man kan göra åt det. Men jag ska försöka träffa en dietist och se om man kan få någon hjälp på så sätt istället så vi får väl se hur det går!
Anna Darner - Foto,träning&designEmma
2014-05-21 @ 16:57:36  · URL: http://emmandens.blogg.se/

Jag har det med! Det suger ärlig talat, men inte mycket att göra åt mer än att hitta lösningar och liknande saker. Själv utesluter jag laktos, gluten, lök, kål och socker (så mycket det går), max 2 frukter/ dag (för mycket fruktos annars)och äter inte heller avokado eller äpplen för det gillar inte magen. Men IBS är väldigt individuellt, vissa kan äta en sak men någon annan inte. Skulle råda dig att utesluta gluten för det gjorde stor skillnad för mig i alla fall, även att försöka minska på sockerintaget kan göra det bättre :)

Svar: Eller hur :( Att det är så individuellt gör det så svårt + att man (åtminstone jag) inte alltid reagerar på vissa saker..Men jag har precis börjat utesluta laktos och har länge uteslutit socker, lök m.m. Dock är jag inte säker på hur stor skillnad det gör då det går väldigt mycket upp och ner och jag fortfarande har problem ändå. Jag tänker dock fortsätta med laktosfritt ett tag till och se hur det funkar och sen kommer jag troligen testa att utesluta gluten!
Tack så jättemycket för tipsen! Känns bra att få höra lite från någon i samma sits liksom :)
Anna Darner - Foto,träning&designTherese
2014-05-29 @ 13:33:38

Läs på om fodmap. Jag har haft svår ibs i 13 år. Blev remitterad till dietist och äter nu enligt fodmap. Bäst att du träffar en dietist dock. Är mycket bättre.

Svar: Åh tack så jättemycket för tipset!!
Anna Darner - Foto,träning&designemma
2014-08-03 @ 15:10:39  · URL: http://emmaingelsbo.blogg.se

Är du säker på att det inte är gluten du har? Jag har både gluten och laktos, ulcerös kollit och kan även få magkatarr ibland. Gluten visade det inget på när jag var hos doktorn, men jag totalvägrade att äta glutenhaltig mat bara för att fortsätta utredningen. Laktos har jag inte ens varit hos doktorn för då de bara i stort sätt säger "ibland är magen orolig" man ba jo tack jag vet. Mår mycket bättre nu med gluten och laktosfri kost :) kan äta i stort sett vad som helst utan att min mage kör igång!J
2014-10-03 @ 23:28:31

Jag har IBS och har haft/vetat om det i ett par år nu. De problem jag har är att jag blir lätt förstoppad/inte kan gå på toa normalt om jag får fel sorts kost. Det är jättejobbigt i början, vad symptom man än har att behöva ändra på kosten. Men man vänjer sig, tro mig, det bli lättare! :) Något som underlättar otroligt för mig är att röra på mig mycket, det skapar ett bra flöde i mag/tarmsystemet och gör att jag klarar av lite mer utav den mat jag är känsligare för. Det gäller att hitta en balans mellan det där, men det är i alla fall något som funkat väldigt bra för mig. Och sen att dricka mycket! Och precis som du själv skriver, så har jag också problem med gluten och laktos. Istället satsar jag som du på allt laktosfritt och bröd på t.ex surdeg, majspasta istället för vanlig pasta t.ex! Oftast upplever jag även att den vegetariska maten också är snällare mot magen. Men jag vet inte, allt det här kanske bara är individuellt men det kanske är något värt att tänka på eller testa! Lycka till!:)

Svar: Okej, jag förstår verkligen. Tack så mycket för tipset!! Ja, det här med IBS verkar ju väldigt individuellt. Sedan jag skrev detta har jag slutat med gluten och det har hjälpt JÄTTEmycket!
Anna Darner - Foto,träning&design


NAMN *
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR


2015  Augusti, September,

2014  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, September, Oktober,

2013  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, September, Oktober, November, December

2012  Juni, Augusti, September, Oktober, November, December


Follow


Matbloggstoppen
        Follow on Bloglovin